Vi benytter Cookies for å forbedre din brukeropplevelse. Les mer her

03.07.2020

RØD ELLER GRØNN LASER?

Grønn laser er best og kan brukes til alt. Selv ute i dagslys. Nei, ikke helt. Her er tre ting du bør vite om røde og grønne krysslasere.

Det siste tiåret har laseren blitt et svært sentralt hjelpemiddel innenfor bygg og anlegg. Med en linje- eller krysslaser har du til enhver tid en lysende strek med vater og lodd, og med en roterende laser er det fort gjort å ta ut riktig fall selv på store avstander.

Rød og grønn laser

Lenge var laser ensbetydende med rød lys-stråle, men de siste årene har laserprodukter med grønne dioder tatt en stadig større andel på salgsstatistikker og byggeplasser. Disse er vesentlig dyrere enn produkter med rød laser og gir ofte større nøyaktighet på lang avstand.

I mange tilfeller får man inntrykket av at man bare må bite i det sure eplet, og betale pengene det koster for grønn laser. Er det egentlig sånn? Er den røde laseren helt avleggs?

Nei, langt ifra. Røde laserprodukter kan i mange tilfeller være akkurat hva du trenger. Du må bare vite hva som er forskjellen.

Mann justerer Rød limit laser.jpg

Grønn er mer synlig enn rød  – men ikke alltid

Mye av markedsføringen av de nye, grønne laserne fokuserer på at det grønne lyset er lettere å se enn det røde. Spør du en laserspesialist om forskjellene på de to, så risikerer du at han begynner å snakke om lysets frekvensområder og bølgelengder. Da vil mange av oss falle av.

Kortversjonen går omtrent slik:  Grønt lys oppfattes opp til 4 ganger sterkere av det menskelige øyet enn rødt laserlys. Øyne oppfatter lettere én bølgelengde fremfor en annen. Eller én lysfarge fremfor en annen, for å si det mer praktisk. På større innendørs byggeplasser opplever vi ofte en salig blanding av lys og skygger, belysning fra diverse LED- og halogenlamper som kommer og går, dagslys fra vinduer, døråpninger og åpne vegger, skygger og mørklagte områder. Mange opplever at den grønne strålen trenger gjennom all denne støyen med større synlighet, mens den røde kan være vanskelig å se enkelte steder.

– På mindre bygge- og arbeidsplasser er denne forskjellen mindre. På enkelte flater og farger er den røde strålen til og med lettere å se enn den grønne, sier produktsjefen i Luna Norge.

Grønn er mer presis enn rød på lang avstand

Presisjon og enkelhet er krysslaserens store styrke. Slå på, finn riktig høyde og den fyller rommet med en lysende tusjtykk strek i perfekt lodd eller vater.

Limit Laser bilder_artikkel rød og grønn laser.JPG

Bilde 1 - PRESISJON: På 20 meters avstand ser strålene slik ut. Forskjellen i tykkelse kan ha betydning for de som driver presisjonsarbeid.

Bilde 2 - MOTTAKER: Utendørs i dagslys trenger du mottaker, uansett farge på laseren.

Bilde 3 - Briller med samme farge kan forsterke synligheten av laserstrålen i lyse omgivelser.

Innenfor en rekkevidde på en meter eller fem er strekene på den røde og grønne laseren temmelig lik i tykkelse. Men på lengre avstand vil man se en økende forskjell i presisjonen. Rundt 20 meter unna kan man for eksempel se at den grønne streken fortsatt er 3-4 mm bred og ganske skarpt avgrenset. Den røde streken har da «vokst» i bredde og er noe mer ullen i avgrensningen.

– Dette er en presisjonsforskjell som er viktig å være klar over. Den kan ha stor betydning for de som driver med presisjonsarbeid i store rom, sier han.

Utendørs trenger du mottaker – uansett farge på laseren

Krysslaseren er et fabelaktig hjelpemiddel innendørs. Ute da? Man trenger jo både lodd og vater der også. Utendørs er det svært vanskelig å se laserstrålen med det blotte øye i normalt dagslys eller sollys. Uansett farge på laserstrålen. I skygge eller skumring begynner det å hjelpe, og da vil ofte en grønn laser være mer synlig enn en rød.

Man vil jo helst kunne jobbe også i dagslys. Et par briller vil øke synligheten av den lasertrålen. Til en viss grad også i lyse omgivelser, men også disse har sine begrensninger i utendørs arbeid. Slike forsterkningsbriller finnes til både røde og grønne lasere.

– Til fullverdig arbeid utendørs trenger man en mottaker får å få godt utbytte av en krysslaser eller roterende laser. Med den kan du «lese» laserstrålen med 1-5 mm nøyaktighet på 20, 50 eller 150 meters avstand, avhengig av kvaliteten på mottakeren. Selv i blendende solskinn, sier vår produktsjef. <<<